RSS

Mikä on Creative Commons?

Creative Commons logo

Creative Commons on aloite, jossa Open Source -tyyppistä julkaisutapaa ja tekijänoikeuksien soveltamista käytetään eri taiteisiin: Kirjallisuuteen, kuvataiteisiin, musiikkiin ja elokuviin. Creative Commonsin sivuilta tekijä voi vaivattomasti valita teokseensa liitettäväksi logon, josta käy ilmi millä ehdoilla teosta voi kopioida.

Avoin Elämä -kirjassa käytetyt lisenssit

No Rights Reserved (Creative Commons)

Kirja "Avoin Elämä: Näin toimii Open Source" on vapautettu yhteisomistukseen, mikä tunnetaan englanniksi termillä Public Domain. Tämä tarkoittaa, että tekstiä voi kuka tahansa vapaasti kopioida, muokata ja julkaista edelleen. Tällaisen teoksen yhteyteen voi liittää Creative Commonsin "No Rights Reserved" -logon. Logoa klikkaamalla lukija päätyy Creative Commonsin sivuille osoitteeseen http://creativecommons.org/licenses/publicdomain/, jossa Public Domain -käsitettä selvitetään selvällä kielellä, jota ymmärtävät muutkin kuin lakimiehet.

Some Rights Reserved (Creative Commons)

Kannen kuva taas on julkaistu Creative Commonsin "Attribution-ShareAlike" lisenssillä. Se tarkoittaa, että kuvaa saa vapaasti kopioida, muokata ja julkaista edelleen mutta ehtona on, että myös kaikki omat tuotokset, missä tällaista kuvaa on käytetty, tulee jakaa edelleen samoin ehdoin. "Attribtuion-ShareAlike" lisenssistä on samanlainen tiivis ja ymmärrettävä versio ja se on myös suomennettu "Nimi mainittava - Sama lisenssi" nimiseksi: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.fi.

Lisenssiä joka lähtöön

Näiden lisäksi erilaisia oikeuksia myöntäviä lisenssejä löytyy kattava valikoima. Kaikki eivät myöskään ole Open Source -lisenssejä, eli eivät salli teoksen muokkaamista, mutta kylläkin niiden vapaan kopioinnin. Tämä on tekijänoikeuslain hengen mukaista: Tekijällä on valta valita, miten hänen teostaan saa käyttää.

Hae verkosta Creative Commons -materiaalia

Jo nyt verkosta löytyy paljon Creative Commons materiaalia. Sen löytämisessä auttaa Creative Commonsin hakusivu.

Kirjan kansi

"Avoin Elämä" -kirjan kansikuva on koottu palasista, jotka on julkaistu internetissä erilaisilla Creative Commons tai muilla Open Source -lisensseillä. Näin tämä kirja on itsessään esimerkki siitä, miten Open Source -ajattelua voi hyödyntää kuvataiteissa ja kirjallisuudessa. Kirjan epilogi taas on itsensä Linus Torvaldsin kirjoittama, ja se oli käytettävissä Linux-kernelin käyttämän GPL-lisenssin ehdoin.

Toisaalta kirja on itse julkaistu samanlaisilla Open Source -ehdoilla. Kukapa tietää, millä tavoin sitä tullaan tulevaisuudessa hyödyntämään? Näin Open Sourcesta tulee itseään ruokkiva ilmiö, kuin lumipallo, joka vyöryy yhä suurempana ja kiihtyvällä vauhdilla eteenpäin.


 

avoinelama.fi-sivuston kuvat ja teksti, milloin ei erityisesti muuta mainita, ovat vapaasti kopioitavissa Public Domain -ehdoin.